Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

13 χρόνια από το ΘΑΥΜΑ!



Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια στην Πορτογαλία η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας υπέγραφε το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του Παγκόσμιου αθλητισμού. Ένα θαύμα που ακόμα και μετά από τόσα χρόνια κάποιοι αδυνατούν να πιστέψουν.


 Ήταν 4 Ιουλίου 2004, σχεδόν 1 μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Η Ελληνική ομάδα η οποία αγωνιζόταν για δεύτερη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, βρισκόταν στον τελικό της διοργάνωσης. Αντίπαλός της η διοργανώτρια Πορτογαλία την οποία είχε κερδίσει και στην πρεμιέρα με 2-1. Το γήπεδο που φιλοξενούσε αυτό το μεγάλο παιχνίδι ήταν το Da Luz της Λισαβόνας, η έδρα της Μπενφίκα. Περισσότεροι από 15.000 Έλληνες φίλαθλοι βρέθηκαν στην Πορτογαλική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν τον μεγάλο Τελικό. Πίσω στην Ελλάδα το κλίμα ήταν πανηγυρικό καθώς όλοι ετοιμαζόντουσαν για την νέα μεγάλη επιτυχία της Εθνικής, της ομάδας που τους έκανε τις προηγούμενες μέρες να βγουν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.



Ο Αγώνας λοιπόν άρχισε. Οι δύο ομάδες δεν κάνουν κλασσικές ευκαιρίες για γκολ, μέχρι που φτάνουμε στο 56' λεπτό και η Ελληνική ομάδα κερδίζει ένα κόρνερ από την δεξιά πλευρά. Εκτελεστής ο Άγγελος Μπασινάς. Και τότε είχε έρθει η μεγάλη στιγμή. Ο Μπασινάς εκτελεί το κόρνερ και ο Χαριστέας με κεφαλιά κάνει το 1-0. Αυτό που ακολούθησε σε Ελλάδα και Da Luz από τους Έλληνες δεν περιγράφεται με λόγια. Στην συνέχεια η Πορτογαλία πιέζει αλλά δεν μπορεί. Χάνει δύο αξιόλογες ευκαιρίες με τον μικρό τότε Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Φίγκο αλλά μέχρι εκεί. Η Ελλάδα ήταν Πρωταθλήτρια Ευρώπης και τα πανηγύρια σε όλη την χώρα είχαν ξεκινήσει.

  



Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Το μαγικό αυτό ταξίδι ξεκίνησε στις 12 Ιουνίου 2004 όταν στην πρεμιέρα κερδίζαμε την οικοδέσποινα Πορτογαλία με γκολ των Καραγκούνη και Μπασινά. Ακολούθησε μια σπουδαία ισοπαλία 1-1 με την Ισπανία στο πλαίσιο της δεύτερης αγωνιστικής των ομίλων για να ακολουθήσει η ήττα με 2-1 από την Ρωσία, η οποία ευτυχώς δεν μας στοίχισε χάρις σε ένα γκολ του Ζήση Βρύζα στο 43' λεπτό της αναμέτρησης.





Η Ελλάδα λοιπόν βρισκόταν στις 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και σε αυτή την φάση αντιμετώπιζε την πανίσχυρη Γαλλία των Ζιντάν, Ανρί, Μπαρντέζ, Λιζαραζού, Τρεζεγκέ και πολλών ακόμα. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης με μια μαγική ντρίπλα στο 65' λεπτό αδειάζει τον Λιζαραζού και σερβίρει έτοιμο γκολ στον Άγγελο Χαριστέα ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να γίνει εθνικός ήρωας. Η ώρα πέρασε η Γαλλία δεν μπόρεσε να σκοράρει και οι Έλληνες παίχτες είχαν πετύχει μια σπουδαία νίκη που τους έφερνε στα ημιτελικά του Euro.


  
Στον ημιτελικό η Εθνική έπρεπε να υπερβεί το εμπόδιο της Τσεχίας. Οι Τσέχοι το είχαν δεδομένο πως θα μας κερδίσουν αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον Τραϊανό Δέλλα. Στο τελευταίο λεπτό της πρώτης παράτασης και ενώ σε όλη την διάρκεια του αγώνα η Τσέχικη ομάδα ήταν σαφώς ανώτερη, η Ελλάδα κέρδισε κόρνερ με τον Βασίλη Τσιάρτα, ο οποίος βρήκε αριστουργηματικά μέσα στην περιοχή τον Τραϊανό και με κεφαλιά, μας έστειλε στον τελικό. Οι Τσέχοι δεν πρόλαβαν να κάνουν ούτε σέντρα. 13 χρόνια μετά ακόμα τα έχουν χαμένα.


Στιγμές από τον Τελικό και τα πανηγύρια στην συνέχεια







Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ

Μία ημέρα μετά τον θρίαμβο της Εθνικής ομάδας στην Πορτογαλία, χιλιάδες κόσμος κατέκλισε το Καλιμάρμαρο στάδιο για να υποδεχτεί τους πρωταθλητές Ευρώπης.



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου