Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Τα ‘’αστέρια’’ της Θεσσαλονίκης στο πέρασμα των χρόνων!

Ψάξαμε, ρωτήσαμε, μάθαμε και σας τους παρουσιάζουμε. Οι καλύτεροι παίχτες που έχει βγάλει το ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης ανά δεκαετία, από το 1970 μέχρι σήμερα. Από τον ''μάγο'' Χατζηπαναγή, τον ''Μεγαλέξανδρο'' Κούδα, μέχρι τον πρωταθλητή Ευρώπης Δέλλα και τον ρέκορντμαν με την Εθνική, Σαλπιγγίδη.

Από καταβολής του, το ποδόσφαιρο ήταν το άθλημα που συγκέντρωνε τα περισσότερα βλέμματα ανά τον κόσμο. Έτσι και τα περισσότερα παιδιά ανά την υφήλιο, είχαν ως όνειρο από μικρά να κατακτήσουν τον κόσμο του βασιλιά των σπορ. Άλλα έτσι γεννήθηκαν, δηλαδή με το ταλέντο έμφυτο και άλλα δούλεψαν σκληρά για να βρεθούν στο υψηλότερο επίπεδο.

‘’Μπαλαδόρους’’ έχουν βγάλει πολλές χώρες, χώρες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στο Παγκόσμιο ποδόσφαιρο και είναι αυτές που ζουν αποκλειστικά για το ποδόσφαιρο. Για χώρες όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, το ποδόσφαιρο είναι κάτι σαν θρησκεία και τα νεαρά παιδιά έχουν περισσότερα εφόδια για να πρωταγωνιστήσουν στο υψηλότερο επίπεδο και να γίνουν ευρέως γνωστά στα πέρατα της γης.

Ωστόσο και η χώρα μας, παρόλο που δεν έχει αυτά τα εφόδια και δεν είναι πρωταρχικός στόχος των γονιών τα παιδιά τους να ασχοληθούν με τη ‘’στρογγυλή θεά’’, έχει την τιμητική της στην παραγωγή παιχτών και συγκεκριμένα η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, η οποία έχει γεννήσει παίχτες φαινόμενα όπως ο Βασίλης Χατζηπαναγής, πρωταθλητές Ευρώπης, όπως ο Τραϊανός Δέλλας, παίχτες ‘’σημαίες’’ για την ομάδα τους όπως ο Γιώργος Κούδας και ο Ντίνος Κούης και παίχτες που εκτός από ταλέντο, ξεχείλιζαν και από πάθος όπως ο Σταύρος Σαράφης και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης.

Στην παρακάτω λίστα, σας παρουσιάζουμε τους, κατά την γνώμη μας και χωρίς να θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, κορυφαίους παίχτες ανά δεκαετία που έβγαλε η Θεσσαλονίκη.

Δεκαετία 70’

Να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας με τον Γιώργο Φοιρό. Μεγάλος ποδοσφαιριστής της εποχής, ο οποίος έγραψε την δική του ιστορία με την ομάδα του Άρη. Γεννήθηκε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης το 1953 και αποτέλεσε επί 12 έτη, σημαντικό στέλεχος για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή μας μίλησε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Άρη, Δημήτρης Μπουγιουκλής ‘’Ήταν από τους ποδοσφαιριστές που γράψανε ιστορία στον Άρη, έπαιζε στη θέση του στόπερ και είχε τρομερή αλτικότητα παρ’ότι δεν ήταν πολύ ψηλός. Καταξιώθηκε και στην Εθνική Ελλάδος. Αργότερα, έγινε προπονητής στην ομάδα του Άρη βγάζοντας τον στην Ευρώπη έπειτα από 12 χρόνια, ενώ έφτασε και στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, τον οποίο όμως έχασε με 1-0. Επίσης να προσθέσουμε ότι ο Γιώργος Φοιρός, έκλεισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής σε μια άλλη ομάδα της πόλης, τον Ηρακλή.

Ένας ακόμα μεγάλος ποδοσφαιριστής της εποχής και ένα από τα καλύτερα ‘’10ρια’’ που έβγαλε ποτέ το Ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Γιώργος Κούδας, συνέδεσε το όνομά του με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Αγωνίστηκε σε αυτή όλα τα ποδοσφαιρικά του χρόνια σημειώνοντας 780 συμμετοχές και 220 τέρματα. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον παλαίμαχο άσο του ΠΑΟΚ, μας δήλωσε τα εξής: ‘’Ξεκίνησα από τα ‘‘τσικό’’ του ΠΑΟΚ. Δεν υπήρχαν τότε οι ακαδημίες με την σημερινή τους μορφή. Στην συνέχεια μεταπηδούσες στην Β’ ομάδα, ωστόσο εγώ αγωνίστηκα κατευθείαν στην ανδρική, στα 17 μου. Τότε δεν υπήρχαν συμβόλαια. Υπέγραψα συμβόλαιο ζωής με τον ΠΑΟΚ. Σίγουρα αν ήταν άλλες οι συνθήκες θα μπορούσα να κάνω μεγαλύτερη καριέρα, είχα την ευκαιρία να παίξω σε Μπαρτσελόνα και Εσπανιόλ, ωστόσο δεν μετανιώνω για τίποτα. Η αναγνώριση και η αγάπη του κόσμου είναι η μεγαλύτερη αποταμίευση.’’

Τρίτος στη λίστα για αυτή την δεκαετία, ο επίσης παλαίμαχος άσος της εποχής για την ομάδα του ΠΑΟΚ, Σταύρος Σαράφης. Ο συμπαίχτης του Γιώργος Κούδας, τον αποκάλεσε ‘’Καίσαρα’’ λόγω του χρώματος και του αυτοκρατορικού του στυλ μέσα στο γήπεδο. Ήταν παντού μας δήλωσε και μας συμπλήρωνε όλους μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν εξαιρετικός παίχτης. Με την ομάδα του Δικεφάλου αγωνίστηκε για 13 έτη και μέχρι στιγμής είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας με 136 τέρματα.

Δεκαετία 80’

Ξεκινάμε την περιοδεία μας στη δεκαετία του 80’ με έναν παίχτη ορόσημο για τον Άρη εκείνης της εποχής, τον Ντίνο Κούη. Με καταγωγή από την Ξυλόπολη Θεσσαλονίκης (Αποτελεί τοπική κοινότητα του Δήμου Λαγκαδά), ο Κωνσταντίνος Κούης, όπως είναι το κανονικό του όνομα, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον Αγροτικό Αστέρα, τον οποίο και υπηρέτησε για 4 χρόνια, ώσπου να πάρει την μεταγραφή του στον Άρη, στον οποίο και μεγαλούργησε. Αρμόδιος να μας μιλήσει και γι’αυτόν τον παίχτη είναι φυσικά, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Άρη, Δημήτρης Μπουγιουκλής ‘’Θεωρείται και αυτός, ένας από τους κορυφαίους παίχτες στην ιστορία του Άρη και είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας. Αγωνίστηκε και αυτός στην Εθνική Ελλάδος, συνδυάζοντας μάλιστα την καριέρα του με ένα ιστορικό παιχνίδι κόντρα στη Δανία, πετυχαίνοντας και το νικητήριο γκολ. Το 1981 βγήκε πρώτος σκόρερ στο Ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς να είναι επιθετικός αλλά ως αμυντικό χαφ!’’

Συνεχίζουμε με τον Σάββα Κωφίδη. Έγινε γνωστός την δεκαετία του 80’ πρωταγωνιστώντας με την ομάδα του Ηρακλή. Αγωνιζόταν στη θέση του μέσου και ήταν εξαιρετικός χειριστής της μπάλας ενώ διέθετε και αξιόλογη τεχνική κατάρτιση. Αγωνίστηκε  για 7 χρόνια στον ‘’Γηραιό’’ δίπλα στον Βασίλη Χατζηπαναγή και κέρδισε το Βαλκανικό Κύπελλο το 1985, ενώ το 1987 συμμετείχε στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Στην συνέχεια πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό ενώ αγωνίστηκε και για μια πενταετία στον Άρη. Τέλος έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στην ομάδα που τον ανέδειξε, τον Ηρακλή το 1999, ενώ να σημειώσουμε ότι φόρεσε και το εθνόσημο 67 φορές, πετυχαίνοντας 1 γκολ.

Την δεκαετία κλείνει το μεγάλο φαινόμενο της εποχής και ένας από τους σπουδαιότερους  παίχτες που έβγαλε ποτέ το Ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Βασίλη Χατζηπαναγή. Γεννήθηκε στη Τασκένδη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, από γονείς Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες. Σε ηλικία 20 χρονών ήρθε στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Ηρακλή με τον οποίο μεγαλούργησε την δεκαετία του 80’. Ήταν ο ηγέτης της ομάδας σε όλα τα χρόνια της παρουσίας του στο σύλλογο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα μαζί του κατέκτησε το μοναδικό κύπελλο στη ιστορία της ομάδας το 1976. Με την μπάλα στα πόδια μπορούσε να κάνει πράγματα εξωπραγματικά. Ένας αρτίστας, ένας χορευτής από τους λίγους. Ο χαρακτηρισμός "Νουρέγιεφ" δεν προέκυψε τυχαία. Έκανε μυθικά πράγματα, ασύλληπτα για τα ελληνικά δεδομένα και το ταλέντο του ξέφευγε από τα σύνορά μας, έστω και αν ο ίδιος ουδέποτε πήρε την απόφαση να κάνει το βήμα παραπάνω. Πάντα θα υπάρχει η απορία για το πού μπορούσε να φτάσει. Για πολλούς είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ποτέ στην χώρα μας. Επίσης, ο Βασίλης Χατζηπαναγής μαζί με τον Θωμά Μαύρο είναι οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν αγωνιστεί στην μικτή κόσμου. Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν είχε ποτέ δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική ομάδα της Ελλάδος, λόγω της χρησιμοποίησής του σε ένα ματς νέων με την Εθνική της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεκαετία 90’

Ο πρώτος της λίστας μας γι αυτή την δεκαετία είναι ο Βασίλης Δημητριάδης. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας μας, ένας πραγματικός γκολτζής. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά χρόνια, τα πέρασε στη Θεσσαλονίκη και την ομάδα του Άρη, στην οποία και καθιερώθηκε γρήγορα. Μετά από 3 χρόνια ακολούθησε η μεταγραφή του στην ΑΕΚ, την οποία αγάπησε και αγαπήθηκε, βγαίνοντας πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα επί 3 συνεχόμενα έτη. Φόρεσε και αυτός φυσικά το εθνόσημο στο στήθος και μάλιστα ήταν μέλος της ομάδας που συμμετείχε στο παγκόσμιο κύπελλο του 1994 στην Αμερική.

Γιώργος Τουρσουνίδης. Ακόμα ένας παίχτης από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ. Ξεκίνησε από τις μικρές ομάδες του Δικεφάλου το 1986 ενώ δύο χρόνια αργότερα, άρχισε να αγωνίζεται με την ανδρική ομάδα. Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης παρέμεινε για δώδεκα ολόκληρα χρόνια για να μεταβεί και να τερματίσει την καριέρα του στην ομάδα της Ξάνθης. Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε 22 φορές, πετυχαίνοντας 1 τέρμα. Ο Γιώργος Τουρσουνίδης αγωνιζόταν ως επιτελικός μέσος και είναι γνωστός στο κοινό για την άριστη τεχνική του και το πάθος που διακατείχε.

Κλείνουμε την δεκαετία με τον Χρήστο Κωστή. Ένας από τους κορυφαίους τεχνίτες των Ελληνικών γηπέδων, ο οποίος θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο την καριέρα του, ωστόσο οι σοβαροί τραυματισμοί, στάθηκαν εμπόδιο στα όνειρά του. Ξεκίνησε και αυτός να παίζει ποδόσφαιρο σε ομάδα της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στον Ηρακλή. Σύντομα όμως με τις εξαιρετικές του ικανότητες, κέρδισε την μεταγραφή του στην ΑΕΚ, στην οποία και έκανε τα καλύτερα ποδοσφαιρικά του χρόνια, κερδίζοντας την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου της Ένωσης.

Δεκαετία 00’

Μια δεκαετία άκρως επιτυχημένη για το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα, με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από την Εθνική ομάδα. Μια δεκαετία που έχει την δική της σημασία για την πόλη μας συγκεκριμένα, καθώς στο ρόστερ της θρυλικής πλέον ομάδας του 2004, βρισκόταν ένα δικό μας παιδί και ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς όλων των εποχών για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Τραϊανός Δέλλας. Με καταγωγή από το Μικρό Μοναστήρι, ένα χωριό λίγο έξω από την Θεσσαλονίκη, ο Τραϊανός ξεκίνησε να ‘’κλωτσάει’’ το τόπι από τις ακαδημίες του Άρη, παίζοντας στη θέση του στόπερ και έχοντας άριστη τεχνική κατάρτιση παρά το ύψος του. Βέβαια, παρά λίγο να σταματούσε την ποδοσφαιρική του καριέρα κάνοντας μια χειρουργική επέμβαση στη μέση του. Δεν το έβαλε όμως κάτω και με το πείσμα του, συνέχισε, παίρνοντας μάλιστα μεταγραφή στην ΑΕΚ. Αγωνίστηκε επίσης με επιτυχία και στην Ρόμα, έχοντας συμπαίχτες τον Τότι και Καφού. Το παρατσούκλι του είναι ‘’Κολοσσός’’ και του το έβγαλε ο Όττο Ρεχάγκελ, μετά τον θρίαμβο της Εθνικής στο Euro της Πορτογαλίας. Ήταν ένα σύγχρονο θαύμα που έκανε όλους τους Έλληνες περήφανους. Επίσης, ο Δέλλας ήταν αυτός, όπου με δικό του γκολ, έστειλε την Ελλάδα στον τελικό της διοργάνωσης.

Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ένας γεννημένος ΠΑΟΚτζής. Μπορεί να ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Αστέρα Αμπελοκήπων, ωστόσο δεν άργησε να πάει στην ομάδα της καρδιάς του. Ως επαγγελματίας, έκανε ντεμπούτο με την φανέλα του ΠΑΟΚ στην ηλικία των 18 και συνολικά αγωνίστηκε με τον δικέφαλο στο στήθος σε 262 παιχνίδια, βρίσκοντας δίχτυα 90 φορές. Ενδιάμεσος σταθμός στην καριέρα του ‘’Σάλπι’’ ήταν ο Παναθηναϊκός με την μεταγραφή του στους πράσινους να σχολιάζεται ως και σήμερα από μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ, θεωρώντας τον, προδότη. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Γιώργος Κούδας μας έκανε μια ενδιαφέρον δήλωση για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή. ‘’Είναι παιδί μου ο Σαλπιγγίδης. Ήταν στην ακαδημία μου, μικρός. Μια μέρα και ενώ έπαιζε αγώνα, ήρθε και με ρώτησε πόσο είναι ο ΠΑΟΚ και του είπα γύρνα αμέσως στο γήπεδο. Είναι εξαιρετικό παιδί, έφυγε με πόνο από τον ΠΑΟΚ και δεν το αναγνωρίζει ο κόσμος. Για το καλό της ομάδας, αποχώρησε.’’. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έγραψε την δική του ιστορία και με την Εθνική ομάδα καθώς είναι ο πρώτος παίχτης στην ιστορία της, που έχει πετύχει γκολ σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ήταν επίσης βασικό στέλεχος της, από το 2005 ως το 2014.

Βασίλης Λάκης. Από τους πιο ταχύτατους παίχτες των ελληνικών γηπέδων. Ξεκίνησε τη καριέρα του από την Νάουσα, ενώ καθιερώθηκε στην ομάδα της ΑΕΚ καταγράφοντας 194 συμμετοχές και 43 γκολ. Στην Ένωση επίσης κατέγραψε και αρκετές συμμετοχές στο champions league, όντας μάλιστα βασικό μέλος της ομάδας. Έκανε βέβαια και το πέρασμα του από την Θεσσαλονίκη και την ομάδα του ΠΑΟΚ , στην οποία αγωνίστηκε για δύο σεζόν. Τέλος, ο Βασίλης Λάκης είναι ακόμα ένας πρωταθλητής Ευρώπης που έβγαλε η πόλη μας, καθώς ήταν μέλος της ‘’χρυσής’’ ομάδας του 2004 που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Πορτογαλία.

Δεκαετία 2010’

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Με καταγωγή από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ο Λάζαρος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις ακαδημίες του Ατέρμονα Κιλκίς.  Το 2004 μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ και έμεινε εκεί για 4 χρόνια σημειώνοντας 8 τέρματα σε 57 συμμετοχές. Η ρήξη του με τον ''Δικέφαλο του Βορρά'', ήρθε όταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης απέρριψε πρόταση της Λίβερπουλ με τον Λάζαρο να νιώθει απελπισμένος. Το καλοκαίρι του 2008, υπέγραψε στον Παναθηναϊκό με μεγαλύτερη στιγμή το ντάμπλ του 2009-10. Στην συνέχεια, ο Θεσσαλονικιός μέσος προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του στο Ιταλικό πρωτάθλημα, στο οποίο και αγωνίστηκε για 3 χρόνια με τις φανέλες των Μπολόνια, Ελλάς Βερόνα και Σαμπντόρια. Ο επαναπατρισμός του, έγινε το 2016 για λογαριασμό της ΑΕΚ με την οποία πραγματοποιεί εξαιρετικές χρονιές και μάλιστα οι οπαδοί της Ένωσης τον αποκαλούν ‘’ψυχίατρο’’ καθώς τρελαίνει τους πάντες με τα γκολ του. Όσον αφορά την εθνική ομάδα, ο ‘’τρελολάζαρος’’ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 2008 και έκτοτε μετράει 29 συμμετοχές και 1 γκολ ενώ ήταν και βασικό στέλεχος της Εθνικής στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2014.

Αβραάμ Παπαδόπουλος. Ξεκίνησε από τις ακαδημίες του Άρη παίζοντας στην θέση του στόπερ. Ήταν πολύ δυνατός στις μονομαχίες και πάρα πολύ γρήγορος στις επεμβάσεις του. Γρήγορα καθιερώθηκε στον Άρη επί Ντούσαν Μπάγεβιτς. Στη συνέχεια, πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, παίζοντας εκεί για αρκετά χρόνια, σε μια μεταγραφή πάντως που έγινε σίριαλ. Αγωνίστηκε φυσικά και αυτός με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας από το 2008 ως το και το 2014.

Τελευταίος χρονικά ‘’μπαλαδόρος’’ της Θεσσαλονίκης είναι ο Κώστας Σταφυλίδης. Η καταγωγή του είναι από τον Ακροπόταμο Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο στα έξι του χρόνια στην τοπική ομάδα του χωριού, Αετός Ακροποτάμου. Μόλις στα 12 του, πήρε τον δρόμο προς τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ και το 2011 έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα  πραγματοποιώντας 16 συμμετοχές. Την ίδια χρονιά αγωνίστηκε για πρώτη φορά και στην Ευρώπη εναντίον της Τότεναμ. Το καλοκαίρι του 2012 πήρε μεταγραφή στην Μπάγερ Λεβερκούζεν όμως έμεινε δανεικός στον ''Δικέφαλο του Βορρά'' για να ακολουθήσει άλλος ένας δανεισμός αυτή τη φορά στην αγγλική Φούλαμ. Το 2015, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Άουγκσπουργκ ενώ από εδώ και στο εξής θα αγωνίζεται με τα χρώματα της αγγλικής Στόουκ. Όσον αφορά την πορεία του με την ‘’Γαλανόλευκη’’ ,από το 2012 μέχρι και σήμερα έχει αγωνιστεί σε 21 αγώνες πετυχαίνοντας και 2 τέρματα.

Αυτή ήταν λοιπόν μια απεικόνιση των καλύτερων παιχτών που έχει βγάλει η πόλη μας. Σίγουρα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλό επίπεδο στην παραγωγή καλών ποδοσφαιριστών σε όλες τις δεκαετίες, έχοντας γεννήσει ‘’μπαλαδόρους’’ που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γιώργος Μπαϊράμης, Σωτήρης Σαμαράς, Μάριος Καλυβιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου