Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Φάκελος ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Τελικά ποιος φταίει;

Το ‘’ντέρμπι’’ ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός ήταν αυτό που ξεχώριζε από το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής της SuperLeague, ωστόσο για πολλούς και διάφορους λόγους, που δεν είναι ώρα να αναλύσουμε, αυτό δεν ξεκίνησε ποτέ. Στον απόηχο λοιπόν της μη διεξαγωγής του Κυριακάτικου παιχνιδιού, βγήκαμε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και ρωτήσαμε τον κόσμο, ποιον θεωρεί υπαίτιο και ποια θα ήταν η τιμωρία που θα επέβαλε στην μία ή στην άλλη ομάδα, αν αποφάσιζε αυτός για την τελική έκβασή του. Όπως θα διαπιστώσετε και στην συνέχεια, οι απόψεις διίστανται.

Αρχικά υπήρχαν αυτοί που δεν μπορούσαν να κρίνουν αντικειμενικά (μας το δήλωσαν φυσικά) λόγω των οπαδικών τους συναισθημάτων προς το πρόσωπο της μίας ή της άλλης ομάδας. Συγκεκριμένα, φίλαθλος του ΠΑΟΚ μας δήλωσε χαρακτηριστικά: ‘’Είμαι ΠΑΟΚ, θεωρώ τον Ολυμπιακό υπαίτιο για ότι συνέβη. Ο γιατρός του αγώνα είπε ότι ο προπονητής μπορεί να συνεχίσει κανονικά. Το σωστό είναι να κερδίσουμε το παιχνίδι στα χαρτιά αλλά ως ΠΑΟΚτσής δεν το θέλω. Θα έλεγα λοιπόν να επαναληφθεί ο αγώνας.’’ ενώ ακόμα ένας φίλαθλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης που βρισκόταν στο γήπεδο μάλιστα, είπε: ‘’Ο Ολυμπιακός ήταν υπεύθυνος, ήμουν στο γήπεδο. Πρέπει να τιμωρηθεί η ομάδα του Πειραιά για δυσφήμηση του ποδοσφαίρου. Μακάρι όμως να γίνει κανονικά ο αγώνας’’. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο φίλαθλος του Ολυμπιακού που συναντήσαμε, με την διαφορά ότι υποστήριξε την θέση της ομάδας του: ‘’Δεν μπορώ να κρίνω αντικειμενικά γιατί είμαι φίλαθλος του Ολυμπιακού. Για να σας απαντήσω όμως, εγώ θα τιμωρούσα τον ΠΑΟΚ. Ήταν λάθος να πετάξει το συγκεκριμένο αντικείμενο ο φίλαθλος του και γι’ αυτό πρέπει να τιμωρηθεί, όπως έγινε και πέρυσι στο Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ. Παρόλα αυτά βλέπω επανάληψη του παιχνιδιού και 0-0.

Στην συνέχεια συναντήσαμε και ανθρώπους που βρήκαν την ερώτηση κάπως δύσκολη, παρόλα αυτά έδωσαν την απάντησή τους. ‘’Είναι δύσκολη ερώτηση, ωστόσο θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ πρέπει να τιμωρηθεί, όχι όμως με την βαρύτατη ποινή που προβλέπεται. Από πλευράς Ολυμπιακού ήταν λίγο τραβηγμένη η απόφαση να φύγει από το γήπεδο.’’

Στο ‘’μίνι’’ αυτό γκάλοπ, υπήρχαν και πιο σφαιρικές απόψεις που συνοδεύτηκαν βέβαια με την αναξιοπιστία προς το πρόσωπο της αθλητικής δικαιοσύνης από την πλευρά των ερωτηθέντων  ‘’Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι ο ΠΑΟΚ είναι υπαίτιος. Ωστόσο βλέπουμε τώρα ότι ο Ο.Σ.Φ.Π δεν είχε δηλώσει τον προπονητή και γενικά οι διοικούντες του ήταν προκλητικοί ως προς την συμπεριφορά τους. Καταπάτησαν διεθνείς κανονισμούς της UEFA. Εγώ θα τιμωρούσα τον Ολυμπιακό αλλά βάση κανονισμών θα τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ με -3. Δυστυχώς η αθλητική δικαιοσύνη ‘’ελέγχεται’’ ακόμα από άλλους οργανισμούς.

Και οι κοπέλες όμως είχαν άποψη επί του θέματος και με τον δικό τους τρόπο, έδωσαν την δική τους ετυμηγορία για το ντέρμπι ‘’Τα τελευταία χρόνια συναντάμε πολλά φαινόμενα βίας στα γήπεδα. Έπρεπε να το περιμένει ο προπονητής του Ολυμπιακού χωρίς ωστόσο να θεωρείται σωστό αυτό που έγινε. Έχουν γίνει και χειρότερα όμως, αυτό δεν ήταν τίποτα. Για εμένα πρέπει να επαναληφθεί ο αγώνας χωρίς φιλάθλους.’’

Συνοψίζοντας, είδαμε πως σε ένα θέμα που απασχόλησε μεγάλο μέρος του φίλαθλου κοινού της Ελλάδας, οι απόψεις ήταν πολλές και ενδιαφέρουσες, πράγμα που αποδεικνύει ότι τα γεγονότα που συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας δεν είναι τελικά και τόσο ξεκάθαρα. Όλοι ελπίζουμε βέβαια να μην ξαναντικρήσουμε τέτοια περιστατικά στο μέλλον και οι αγώνες να παίζονται κανονικά στο χορτάρι. Κλείνοντας, όλοι ευελπιστούμε η Ελληνική δικαιοσύνη να πράξει ορθά ως προς τις αποφάσεις της, για το καλό του ποδοσφαίρου.

Γιώργος Μπαϊράμης,Σωτήρης Σαμαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου