Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου και το Βερολίνο που έρχεται!


Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο το προσεχές διάστημα (7-12 Αυγούστου) με την συμμετοχή 37 Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, βρίσκεται προ των πυλών και το mysport θυμάται τις κορυφαίες στιγμές της Ελλάδας από προηγούμενες διοργανώσεις.

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους καλύτερους Ευρωπαίους αθλητές του στίβου στην 24η στροφή της διοργάνωσης, η οποία ξεκίνησε το μακρινό 1934, με την Ελλάδα σε όλο αυτό το διάστημα να έχει διοργανώσει δύο φορές του αγώνες, το 1969 στο γήπεδο Καραΐσκάκη και το 1982 στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στο Βερολίνο, η 3η πόλη της Γερμανίας που διοργανώνει τους αγώνες μετά την Στουτγάρδη και το Μόναχο, θα πάρουν μέρος περισσότεροι από 1.500 αθλητές και αθλήτριες από 50 χώρες της Γηραιάς ηπείρου, με 30 από αυτούς να είναι Ρώσοι και να αγωνίζονται στη διοργάνωση χωρίς τα Εθνικά τους χρώματα λόγω της τιμωρίας που τους έχει επιβληθεί από την  IAAF (Παγκόσμια ομοσπονδία) για το σκάνδαλο ντόπινγκ.

Η χώρας μας θα εκπροσωπηθεί συνολικά από 37 αθλητές και αθλήτριες (15 άνδρες, 22 γυναίκες) με αρκετές φιλοδοξίες για μετάλλια καθώς στην αποστολή βρίσκονται ονόματα όπως η Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια πρωταθλήτρια του επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, η Νικόλ Κυριακοπούλου που στο παρελθόν έχει κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο ίδιο αγώνισμα, ο Κώστας Φιλιππίδης στο επί κοντώ ανδρών, η Μαρία Μπελιμπασάκη στα 400μ, η Βούλα Παπαχρήστου στο μήκος και πολλοί άλλοι ελπιδοφόροι αθλητές.

Ο Ελληνικός στίβος έχει πανηγυρίσει συνολικά στο παρελθόν-στον συγκεκριμένο θεσμό-23 μετάλλια εκ των οποίων 8 είναι χρυσά, 5 αργυρά και 10 χάλκινα. Με αφορμή λοιπόν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ξεκινάει σε λίγες μέρες, πάμε να θυμηθούμε τις κορυφαίες στιγμές της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αθήνα 1982
Η Ελλάδα διοργανώνει για δεύτερη φορά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (η πρώτη το 1969) και η ώρα είχε φτάσει για το 1ο μας χρυσό. Συγκεκριμένα την... αρχή έκανε η Άννα Βερούλη που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό επικρατώντας της Γερμανίδας Κέμπε και της έτερης Ελληνίδας στο αγώνισμα Σοφίας Σακοράφα που ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Η Άννα Βερούλη που την επόμενη χρονιά κέρδισε το χάλκινο στο Παγκόσμιο του Ελσίνκι, για να φτάσει στο χρυσό χρειάστηκε μια βολή στα 70,02μ που σήμαινε και νέο ρεκόρ αγώνων.

Βουδαπέστη 1998 Η Όλγα Βασδέκη ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στον Τελικό του μήκους με άλμα στα 14,55μ επικρατώντας μόλις για 2 εκατοστά της Τσέχας Σάρκα Κασπάρκοβα, στο μοναδικό χρυσό της Ελλάδας σε εκείνη την διοργάνωση.

Μόναχο 2002
Η πιο παραγωγική έως τώρα πορεία της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Στο Μόναχο το 2002 η χώρα μας κατέκτησε την 5η θέση στον πίνακα των μεταλλίων με 4 χρυσά και 2 χάλκινα. Στην κορυφή της Ευρώπης βρέθηκαν οι Κώστας Κεντέρης στα 200μ, που εκείνη την περίοδο έμοιαζε ανίκητος, κάνοντας το εντυπωσιακό 19,85(ρεκόρ αγώνων!), η Κατερίνα Θάνου στα 100μ., η Κατερίνα Βόγγολη στην δισκοβολία και η Μιρέλα Μανιάνι στο ακόντιο. Όλοι οι συγκεκριμένοι αθλητές έκαναν λαμπρή καριέρα και χάρισαν ακόμα περισσότερες επιτυχίες στην Ελλάδα με μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πιο χαρακτηριστικό: το χρυσό του Κεντέρη στο Σίδνεϊ το 2000 που «έφερε» τον… εκνευρισμό των Αμερικάνων, οι οποίοι δεν μπορούσαν να χωνέψουν την ήττα τους από έναν λευκό, σε ένα αγώνισμα που... θεωρείται "δικό" τους.

Γκέτεμποργκ 2006  Τέσσερα χρόνια αργότερα στην Σουηδική πόλη, ο Περικλής Ιακωβάκης με μια
εκπληκτική κούρσα στα 400 μέτρα με εμπόδια, ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης ενώ Φανή Χαλκιά και Πηγή Δεβετζή «φεύγουν» από την διοργάνωση με το αργυρό μετάλλιο σε 400μ με εμπόδια και τριπλούν αντίστοιχα.

Άμστερνταμ 2016
Οι επόμενες τρεις διοργανώσεις ήταν... άσφαιρες για τα Ελληνικά χρώματα καθώς σε Βαρκελώνη (2010), Ελσίνκι (2012) και Ζυρίχη (2014) οι αθλητές μας δεν κατάφεραν να ανέβουν στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, μένοντας συνολικά στα 2 αργυρά και 1 χάλκινο.
Το 8ο και τελευταίο χρυσό της Ελλάδας σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ήρθε στη προηγούμενη διοργάνωση στο Άμστερνταμ με την Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία επικράτησε κατά κράτος των αντιπάλων της κάνοντας Ρεκόρ αγώνων με 4,81.

*Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου διεξάγεται κάθε 2 χρόνια από το 2010 και μετά. Νωρίτερα, γινόταν κάθε 4 χρόνια. Η απόφαση αυτή της Παγκόσμιας ομοσπονδίας να αλλάξει το «καλεντάρι» είχε φέρει αρχικά την αντίδραση των αθλητών και ομοσπονδιών των κρατών, καθώς σε κάποια ζυγά έτη η διοργάνωση συμπίπτει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλοί αθλητές αδυνατούν να αγωνιστούν και στα δύο.

Γιώργος Μπαϊράμης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου