Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

H άτυχη αλλά αλύγιστη Ευρωπαία ΑΕΚ!

Ο Γιώργος Μπαϊράμης γράφει στο προσωπικό του blog για τον άδικο αποκλεισμό της ΑΕΚ από την Ευρώπη, που χαιρέτησε ωστόσο αήττητη την διοργάνωση, το χαμένο πλασέ του Μασούντ αλλά και την ανεπανάληπτη ευκαιρία του Νικολαΐδη στο ματς με την Λοκομοτίβ, 20 χρόνια πριν, που στέρησε επίσης πρόκριση…

Νομίζω ο τίτλος τα μαρτυράει όλα. Η ΑΕΚ ήταν εμφανώς ανώτερη από την Ντιναμό και στα δύο παιχνίδια, ήταν ένας μονόλογος θα έλεγα εγώ, αλλά στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος.

Κάνοντας τον απολογισμό και των δύο παιχνιδιών, μπορούμε να πούμε ότι είδαμε μια συγκλονιστική Ευρωπαία ΑΕΚ, που σιγά σιγά θα πρέπει να συνηθίσει αυτόν τον όρο, διότι έρχονται ακόμα πιο σπουδαίες Ευρωπαϊκές χρονιές για αυτήν. Εγώ προσωπικά σε τέτοιο επίπεδο, σε φάση knock out ευρωπαϊκής διοργάνωσης δηλαδή, δεν θυμάμαι άλλη Ελληνική ομάδα τα τελευταία χρόνια, να ‘’παίζει’’ μονότερμα σε διπλά παιχνίδια ένα ξένο κλαμπ του βεληνεκούς της Ντιναμό Κιέβου με τα δύο Ευρωπαϊκά τρόπαια. Οι Ουκρανοί ουσιαστικά με μία ευκαιρία, αυτή του 19’ λεπτού, που έκαναν στο πρώτο παιχνίδι στο Ολυμπιακό στάδιο, κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση για τους 16 της διοργάνωσης.

Κάποιος μπορεί να πει ότι ήταν θέμα ανικανότητας και όχι ατυχίας και αυτό διότι τα χάναμε μόνοι μας και στις δύο αναμετρήσεις, αλλά στο ποδόσφαιρο όλα μπαίνουν και όλα χάνονται. Ίσως η ευκαιρία που έχασε ο Μασούντ στο 51’ εχθές όντως να είναι από αυτές που λέμε ότι δεν χάνονται αλλά μπορεί να δικαιολογηθεί μέχρι ένα σημείο και αυτό γιατί η μπάλα έκανε ‘’γκελ’’ λίγο πριν φτάσει στα πόδια του Ιρανού, στον ήδη κακό και επιβαρυμένο αγωνιστικό χώρο (χιόνιζε συνεχώς από το πρωί της Πέμπτης), με αποτέλεσμα να μην υπολογίσει σωστά την πορεία της μπάλας.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το χαμένο πλασέ εξ’επαφής του Σοτζέι, ξύπνησε μνήμες 1998 στους ΑΕΚτζήδες, όταν ο Ντέμης Νικολαΐδης έχανε εξίσου ανεπανάληπτο πλασέ στο 90’ λεπτό της αναμέτρησης με την Λοκομοτίβ Μόσχας για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, γκολ το οποίο θα της έδινε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Το τέρμα αυτό δεν ήρθε ποτέ, όπως και εχθές άλλωστε, και στην συνέχεια η μπάλα την τιμώρησε, με τους Ρώσους να σκοράρουν στην εκπνοή και να ‘’κλέβουν’’ της πρόκριση.

Τώρα, όσον αφορά την διαιτησία, νομίζω έπαιξε τον δικό της ρόλο. Και στις δύο αναμετρήσεις και ειδικότερα στο πρώτο παιχνίδι όπου έβλεπες έναν διαιτητή να ‘’σφάζει’’ στην κυριολεξία της ΑΕΚ, λες και το είχε αυτοσκοπό. Και για να μιλήσω με επιχειρήματα: Αδικαιολόγητες κίτρινες κάρτες σε Λιβάγια, Βράνιες στο πρώτο παιχνίδι που τους στέρησε την συμμετοχή στον επαναληπτικό, αδικαιολόγητη μη επίδειξη κόκκινης κάρτας σε τρεις περιπτώσεις (!) στον ποδοσφαιριστή Γκαρμάς της Ντιναμό. Και στα χθεσινά: Λάθος του διαιτητή να ανακόψει υποσχόμενες επιθέσεις της ΑΕΚ σε δύο περιπτώσεις και ενώ είχε το πλεονέκτημα της μπάλας (στην πρώτη έβγαινε τετ α τετ). Επίσης αρκετά λανθασμένα σφυρίγματα εναντίον της Ελληνικής ομάδας, ''κιτρινίζοντας'' έτσι την μισή εντεκάδα.

Στο τακτικό κομμάτι, ο Μανόλο Χιμένεθ είχε να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που ταλαιπωρούν την ομάδα την φετινή σεζόν, παρ’όλα αυτά παίρνει άριστα στην διαχείριση του παιχνιδιού και του ρόστερ, σε μια σεζόν αρκετά απαιτητική και με όλους να υποστηρίζουν ότι η ομάδα δεν θα αντέξει. Μοναδική ένσταση, το γεγονός ότι στο χθεσινό παιχνίδι έβγαλε αλλαγή τους καλύτερους παίχτες του (Λάζαρος,Μπακασέτας) και ενώ πίεζε για το γκολ. Ο καλύτερος κριτής όμως είναι ο Ισπανός προπονητής και το έχει αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν, με τις επιλογές του μόνο τυχαίες να μην είναι.

Ο ‘’Δικέφαλος’’ λοιπόν αποχαιρετά την διοργάνωση του Europa League με απολογισμό 2 νίκες, 8 ισοπαλίες και καμία ήττα. Αν κρίνουμε με βάση το διάστημα απουσίας της ΑΕΚ από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η παρουσία της, θεωρείται άκρως επιτυχημένη. Άλλωστε αυτό μαρτυρά και η βαθμολογία της UEFA με το άλμα 100 και πλέον θέσεων που έκανε με την φετινή της πορεία. Ξεκίνησε από την θέση 208 τον Ιούλιο και του χρόνου θα εκκινήσει από την 102η. 106 θέσεις σε μια σεζόν δεν είναι και λίγο…

Το ταξίδι πλέον συνεχίζεται εντός συνόρων με την μάχη του πρωταθλήματος αλλά και του κυπέλλου, που όπως φαίνεται και στις δύο περιπτώσεις, θα είναι υπόθεση Δικεφάλων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου