Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Ένα τρελό-τρελό Champions League!


Το Champions League μπαίνει στην τελική του ευθεία, με την φετινή διοργάνωση να είναι αρκετά αμφίρροπη και να έχει μια δόση... τρέλας


Εβδομάδα Ευρωπαϊκών διοργανώσεων αυτή που διανύουμε και φυσικά στο επίκεντρο βρίσκεται η προημιτελική φάση του Champions League, με το Europa League να έχει ρόλο ''κομπάρσου'' χωρίς όμως να το υποτιμάμε, καθώς και εκεί το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό.

Για την δεύτερη τη τάξη διασυλλογική διοργάνωση της UEFA θα τα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, για την ώρα όμως υπάρχει αρκετό ''ψωμί'' στο Champions League. Εχθές βράδυ γίναμε μάρτυρες ενός ακόμα ποδοσφαιρικού άθλου, αποδεικνύοντας περίτρανα γιατί το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς όλων των σπορ. Η Ρόμα ήταν το ''αουτσάιντερ'' απέναντι στην Μπαρτσελόνα, πράγμα που γνώριζαν και οι ίδιοι από την πρώτη στιγμή της κλήρωσης. Στόχος να διεκδικήσουν ότι καλύτερο μπορούν. Σε αυτή την περίπτωση τελικά το καλύτερο ήταν η πρόκριση. Παρά το 4-1 του πρώτου αγώνα-στον οποίο οι Ρωμαίοι αδικούνται από το αποτέλεσμα-κοίταξαν στα μάτια την 5 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και την απέκλεισαν, δείχνοντας ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η μέχρι τώρα παρουσία τους στην διοργάνωση. Ο Τζέκο άνοιξε το σκορ, ο Ντε Ρόσι έδωσε ελπίδες στο όνειρο και ο δικός μας Κώστας Μανωλάς, έστειλε στον ''τρελογιατρό'' μια ολόκληρη πρωτεύουσα.

Η χθεσινή πρόκριση της Ρόμα δεν ήταν η μοναδική ''τρελή'' του φετινού θεσμού. Είχε προηγηθεί ο άθλος της Σεβίλλης, έναν γύρο πριν απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όταν πετούσε έξω τους ''κόκκινους διαβόλους'' μέσα στο Ολντ Τράφορντ, μάλιστα! Να μια ακόμα απόδειξη γιατί το φετινό Champions League είναι ''αλλοπρόσαλο''.

Το βάρος της φανέλας και η ξεχωριστή Λίβερπουλ 

Μέχρι να αρχίσουν τα παιχνίδια για τους ''8'' της διοργάνωσης πίστευα ότι φέτος περισσότερο μετράει η φανέλα (μοναδική εξαίρεση το Γιουνάιτεντ-Σεβίλλη). Άλλωστε το διαπιστώσαμε σε μεγάλο βαθμό στην προηγούμενη φάση όταν η Τότεναμ, ενώ έφευγε με ισοπαλία από το Τορίνο και προηγούνταν στην Αγγλία στο ημίχρονο του αγώνα με την Γιουβέντους, η ''Vecchia Signora'' κατάφερνε μέσα σε 5 λεπτά να γυρίσει το παιχνίδι και να παίρνει την πρόκριση, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Ναι εκεί μέτρησε το βάρος της φανέλας!

Το ίδιο συνέβη και στο Παρί-Ρεάλ, οι νεόπλουτοι του Παρισιού είχαν μεγάλες φιλοδοξίες και οι Μαδριλένοι δεν βρισκόντουσαν και στο καλύτερο ''φεγγάρι'' τους. Ωστόσο και εκεί η ζυγαριά έγερνε επίμονα στην ''Βασίλισσα''.

Επόμενο ξεχωριστό παράδειγμα, η Λίβερπουλ. Οι ''Reds'' έχουν βαρύ όνομα-το μεγαλύτερο μετά την Ρεάλ-και η φανέλα τους ζυγίζει τόνους ολόκληρους. Ξεκινώντας όμως το φετινό Champions League, λίγοι πίστευαν ότι θα φτάσει ως τους ημιτελικούς. Δεν είχε την αίγλη της προηγούμενης δεκαετίας, κακά τα ψέματα. Η πορεία όμως μέχρι τους ''8'' χαρακτηρίζεται ως άνετη για να έρθει το εμπόδιο της πιο φορμαρισμένης ομάδας του κόσμου, της Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Παρόλα αυτά, την ''υπέταξε'' και αυτή με δύο νίκες συνεχίζοντας στον δρόμο για το 6ο. Ημιτελικά ξανά λοιπόν για την ομάδα του Μερσεισάιντ μετά το 2008!

Η αθόρυβη δουλειά της Μπάγερν

Η Μπάγερν είναι μία από τις παραδοσιακές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και μόνο απαρατήρητη δεν πρέπει να περνάει. Μπορεί και αυτή να μην υπολογιζόταν από την αρχή στα φαβορί, όμως αυτή την στιγμή δείχνει αρκετά ικανή να κατακτήσει το τρόπαιο, έχοντας στο τιμόνι της τον άνθρωπο που την οδήγησε στην τελευταία επιτυχία της, τον Γιουπ Χάινκες. Οι ''Βαυαροί'' κράτησαν εύκολα τα κεκτημένα στην Γερμανία και πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο Champions League, με την ελπίδα να ξαναζήσουν στιγμές Wembley (2013 Τελικός με Ντόρτμουντ)

Αυτό που μάθαμε λοιπόν από το φετινό Champions League, είναι να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Τα πάντα αλλάζουν συνεχώς στο χορτάρι και κανείς δεν μπορεί να κάνει-αποδεδειγμένα-πρόβλεψη για τον τελικό νικητή. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι απολαμβάνουμε πραγματικό ποδόσφαιρο. Έτσι όπως πρέπει να συμβαίνει παντού δηλαδή...

Γιώργος Μπαϊράμης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου