Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Η προέλευση του ''Ντέρμπι'' και η Αθηναϊκή ''μάχη''

Το mysport σας παρουσιάζει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το ''ντέρμπι'' των Αθηνών ΑΕΚ-Παναθηναϊκός. Προϊστορία, κοινή θητεία και το παιχνίδι για... καρδιακούς. Επίσης, από που προήλθε η λέξη ''ντέρμπι'' και ποια ήταν η πρωταρχική του σημασία.


Μπορεί από καταβολής του ποδοσφαίρου η λέξη ''ντέρμπι'' να μην υπήρχε στο ποδοσφαιρικό λεξικό με την έννοια που έχει καθιερωθεί στην εποχή μας, ωστόσο πάντα τα παιχνίδια ανάμεσα στις ομάδες της ίδιας πόλης, είχαν μια ξεχωριστή αίγλη. Το ''ντέρμπι'' ξεκίνησε ως ονομασία για κάθε αθλητική δραστηριότητα που διεξαγόταν στην Αγγλία τον 18ο αιώνα. Στη ζωή του ποδοσφαίρου μπήκε μεταγενέστερα και η αρχική της ετυμηγορία είχε να κάνει με το μέτρο σύγκρισης προσέλευσης του κόσμου σε ένα γήπεδο. Αν γέμιζε τότε είχαμε αυτόματα ''ντέρμπι''. Δεν άργησε ωστόσο να πάρει την σημερινή της έννοια, καθώς λίγα χρόνια αργότερα οι Άγγλοι καθιέρωσαν την λέξη ''local derby'' επειδή ήταν τα παιχνίδια με την μεγαλύτερη ''μάζωξη'' φιλάθλων σε ένα στάδιο και γιατί ήταν τα μόνα που υπήρχαν φίλαθλοι και από τις δύο πλευρές. Για την ιστορία το πρώτο ''ντέρμπι'' της σύγχρονης εποχής του ποδοσφαίρου ήταν αυτό του Μερσεισάιντ ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Έβερτον.

Μπορεί στις μέρες μας ο όρος ''Derby'' να έχει γενικευτεί κάπως και αυτό διότι σε κάθε αθλητικό γεγονός ιστορικό ή όχι, δίνουν αυτό τον όρο, ωστόσο η έννοια του είναι μία και είναι αυτή που κάνει ξεχωριστά αυτά τα παιχνίδια.

Σε αρκετές χώρες του κόσμου τα παιχνίδια ανάμεσα στις ομάδες της ίδιας πόλης ξεφεύγουν από τα ποδοσφαιρικά πρότυπα και ιδανικά και παίρνουν πολιτικές, ταξικές ή θρησκευτικές διαστάσεις. Τρανό παράδειγμα η θρησκευτική κόντρα των οπαδών της Ρειντζερς και της Σελτικ στο ''ντέρμπι'' της Γλασκώβης. Πρωτεστάντες δηλώνουν οι μεν, καθολικοί οι δε.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορικές, τοπικές ''μάχες'', στις οποίες συνήθως ξεχωρίζουν το πάθος, η δίψα για νίκη και πολλές φορές το μίσος. Με άλλα λόγια κάνουν τα πάντα για να γίνουν το αφεντικό της πόλης.

Ένα από τα μεγαλύτερα και ίσως το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, λόγω και της ιστορικότητας των δύο συλλόγων, είναι αυτό της Αθήνας ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Το συγκεκριμένο ζευγάρι έχει να μας παρουσιάσει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, γνωστά ή άγνωστα στο κοινό και να μας διηγηθεί ωραίες ιστορίες. Η αλήθεια είναι πάντως πως το συγκεκριμένο ''ντέρμπι'' έχει χάσει λίγο από την αίγλη του τα τελευταία χρόνια καθώς οι δύο ομάδες ακολουθούν διαφορετικό μονοπάτι. Η μεν ΑΕΚ είναι έτοιμη να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια, ο δε Παναθηναϊκός παλεύει καθημερινά για την επιβίωσή του. Παρόλα αυτά ήταν, είναι και θα είναι το παραδοσιακό ''ντέρμπι'' των Αθηνών!

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ''ΝΤΕΡΜΠΙ''
Η ιστορία άρχισε να γράφεται το μακρινό 1925 και συγκεκριμένα στις 6 Ιανουαρίου, όταν ο Παναθηναϊκός κέρδιζε την ΑΕΚ για το πρωτάθλημα Αθηνών στο Απόστολος Νικολαΐδης με 0-2. Γηπεδούχος σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η Ένωση καθώς δεν είχε ακόμα την δική της στέγη. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν την ίδια χρονιά και στον τελικό του πρωταθλήματος με νικητές και πάλι τους ''Πράσινους''.

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
Οι δύο ομάδες έχουν έρθει αντιμέτωποι συνολικά 227 φορές σε πρωτάθλημα Ελλάδος, πρωτάθλημα Αθηνών,Πανελλήνιο πρωτάθλημα, κύπελλο και Σούπερ καπ. Η προϊστορία είναι υπέρ του Παναθηναϊκού καθώς έχει υπερτερήσει της αντιπάλου του 96 φορές, 71 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα ενώ 60 φορές έχει πανηγυρίσει η ΑΕΚ.

Η ''ΚΟΙΝΗ ΘΗΤΕΙΑ''
Αρκετοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που αποφάσισαν κατά την διάρκεια της καριέρας τους να φορέσουν την φανέλα και των δύο ομάδων. Άλλοι αγαπήθηκαν περισσότερο, άλλοι όχι και τόσο. Πάμε να δούμε ποιοι ήταν αυτοί.

Αναλυτικά όλοι οι παίχτες που έπαιξαν και στις δύο ομάδες:

Με απευθείας μεταγραφή
Ανδρέας Παπαεμμανουήλ (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Μίμης Δομάζος (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Κώστας Ελευθεράκης (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Βαγγέλης Βλάχος (ΑΕΚ-ΠΑΟ), Λύσανδρος Γεωργαμλής (ΑΕΚ-ΠΑΟ), Μάρτον Εστερχάζι (ΑΕΚ-ΠΑΟ), Αντώνης Μήνου (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Δημήτρης Σαραβάκος (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Γιάννης Καλιτζάκης (ΠΑΟ-ΑΕΚ),  Τάσος Μητρόπουλος (ΑΕΚ - ΠΑΟ), Μπλένταρ Κόλα (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Νίκος Λυμπερόπουλος (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Μίλτος Σαπάνης (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Αντώνης Πετρόπουλος (ΠΑΟ-ΑΕΚ), Γιώργος Κουτρουμπής (ΑΕΚ-ΠΑΟ).

Έχοντας μεσολαβήσει άλλη ομάδα
Βάλτερ Βάγκνερ, Δημήτρης Κώτσος, Κώστας Παυλόπουλος, Γιώργος Δώνης, Δημήτρης Μάρκος, Γιώργος Αλεξόπουλος, Σωτήρης Κυργιάκος, Αγγελος Μπασινάς, Κώστας Κατσουράνης, Φώντας Φέτσης, Βίκτορ Κλωναρίδης, Χρήστος Μπούρμπος.

Ο ''ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ'' ΝΙΚΟΣ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ''Νικόλας'' όπως τον αποκαλούν, είναι ο ορισμός του αθλητή πρότυπο. Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος φόρεσε την φανέλα και των δύο ομάδων και λατρεύτηκε όσο κανένας άλλος. Πάντα ταπεινός ο ''Λύμπε'' και με την εκτελεστική του δεινότητα χάρισε όμορφες στιγμές στους οπαδούς και των δύο συλλόγων.

Το στόρι του ''Λύμπε'': Ο Μεσσήνιος επιθετικός ήταν το μήλον την έριδος για τις δύο ομάδες το καλοκαίρι του 1996. Είχε παίξει δύο σεζόν στην Καλαμάτα και ήταν έτοιμος να έρθει σε μια μεγάλη ομάδα της πρωτεύουσας. Ο Παναθηναϊκός θα είναι νικητής σε αυτή την πρώτη μάχη, ο ''Λύμπε'' θα ντυθεί στα πράσινα, τα οποία θα φορέσει μέχρι το 2003. Θα φύγει από τον Παναθηναϊκό έχοντας τη στάμπα του λούζερ από τη διοίκηση (κυρίως μετά το περίφημο παιχνίδι της Ριζούπολης). Το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε και έτσι θα πάει στην ΑΕΚ με την οποία θα παίξει μέχρι το 2008, πριν ακολουθήσει η διετής παρουσία του στην Άιντραχτ για να επιστρέψει και να τελειώσει την καριέρα του με τη φανέλα της ''Ένωσης''. Φορώντας τα κιτρινόμαυρα πέτυχε επτά γκολ εις βάρος του Παναθηναϊκού, αλλά δεν πανηγύρισε κανένα. Κάτι που εκτίμησαν οι οπαδοί των ''πρασίνων'', οι οποίοι πάντοτε τον χειροκροτούσαν.

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει αρκετές ''ματσάρες'' από τις δύο ομάδες ωστόσο κάποιες ξεχώρισαν είτε για το ποδοσφαιρικό κρεσέντο κάποιων παιχτών είτε από ιστορικής και χρονικής σημασίας.

Σεζόν 1982-83 και η ΑΕΚ υποδέχεται τον Παναθηναϊκό για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η Ένωση παίρνει την νίκη με 4-1 με τον Θωμά Μαύρο να ''κάνει ότι θέλει'' στο γήπεδο και να πετυχαίνει χατ-τρικ.

Πάμε σεζόν 2004-2005. Η ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος αντιμετωπίζει ως γηπεδούχος τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Σε ένα ματς όπου όλα έδειχναν ισοπαλία, έρχεται καταιγίδα από γκολ στο τελευταίο πεντάλεπτο της αναμέτρησης με τον Δικέφαλο να πανηγυρίζει την νίκη με 3-0. Χαρακτηριστικό, το γκολ του Τσάνκο από το κέντρο (σχεδόν) του γηπέδου για το 2-0 που έκανε τον τότε τεχνικό των ''Πράσινων'' Αλμπέρτο Μαλεζάνι να μην πιστεύει στα μάτια του.

Ένα από τα μεγαλύτερα γκρανκινιολικά ντέρμπι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό ήταν αυτό του 2011 στο πλαίσιο των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδος. Η ΑΕΚ είχε περάσει με 0-2 από το ΟΑΚΑ ως φιλοξενούμενη ωστόσο κατάφερε να δεχτεί 3 γκολ στον επαναληπτικό παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί. Η ''Ένωση'' βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο μέχρι που ήρθε ο Μίτσελ να πετύχει ένα ανεπανάληπτο γκολ σχεδόν από την σέντρα στην τελευταία κυριολεκτικά φάση του αγώνα και έτσι η ομάδα του να παίρνει την πρόκριση για την επόμενη φάση.

Τελευταίο χρονικά ντέρμπι πρωταθλήματος που χάρισε πολλές συγκινήσεις ήταν αυτό της σεζόν 2006-07. Ο Παναθηναϊκός πετυχαίνει ευρύ διπλό στην έδρα της ΑΕΚ με 4-1. Ένας από τους σκόρερ εκείνης την αναμέτρησης ήταν ο τότε φέρελπις του Ελληνικού ποδοσφαίρου Σωτήρης Νίνης.

Το παιχνίδι που θυμούνται οι παλιότεροι
Το παιχνίδι το οποίο έχει μείνει στις μνήμες των περισσότερων την γενιάς των 40ριδων πλέον, είναι αυτό του Τελικού κυπέλλου το 1994. Σε ένα ματς διαφήμιση του ποδοσφαίρου και σε μία περίοδο που η ΑΕΚ έπαιζε την καλύτερη μπάλα κατά γενική ομολογία από όλο το φίλαθλο κοινό της Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το 14ο κύπελλο της ιστορίας του. Στο παιχνίδι των ανατροπών, το τριφύλλι προηγήθηκε 2-0 με γκολ των Βαζέχα και αυτογκόλ του Μανωλά με την ΑΕΚ να καταφέρνει να ισοφαρίσει μέσα σε 7 λεπτά και να στέλνει το ματς στην παράταση. Εκεί είχαμε άλλα δύο τέρματα ,ένα για την κάθε ομάδα, για να οδηγηθούμε τελικά στην διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Παναθηναϊκός ήταν πιο τυχερός και πήρε το τρόπαιο. Αυτό που μαρτυρούν οι μεγαλύτεροι και κατά μία έννοια τους έχει στιγματίσει, είναι ότι εκτός από το καταπληκτικό θέαμα που τους χάρισε ο τελικός, το παιχνίδι δεν προσφερόταν για καρδιακούς.

Γιώργος Μπαϊράμης 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου