Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Μουντιάλ 2018 - Γαλλία: Της το χρωστούσε η ιστορία


Η Γαλλία ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου για δεύτερη φορά στην ιστορία της, παίρνοντας αυτό που της άξιζε, βάσει εικόνας και ρόστερ, στην διοργάνωση, ξορκίζοντας έτσι την κακοδαιμονία των δύο προηγούμενων χαμένων Τελικών, με Ιταλία το 2006 στα πέναλτι και Πορτογαλία δύο χρόνια πριν, μέσα στο ‘’σπίτι’’ της.

Είναι οι στιγμές που θέλουν να ζήσουν όλοι οι λαοί του κόσμου, όλοι οι πολίτες του πλανήτη. Να βγουν στους δρόμους για μια επιτυχία της χώρας τους, να πανηγυρίσουν μέχρι πρωίας, να αγκαλιαστούν με συμπατριώτες τους, με φίλους, να αφήσουν στην άκρη για λίγο οποιοδήποτε πρόβλημα, να γίνουν όλοι μια γροθιά. Αυτό συνέβη χθες βράδυ στην Γαλλία όπως και σε κάθε χώρα που ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια, είτε της Ηπείρου της, είτε  Κόσμου. Οι Γάλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν ξανά (στο ποδόσφαιρο) ένα τρόπαιο μετά από 18 χρόνια, τότε που ο Τρεζεγκέ με ένα golden goal στην παράταση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Ιταλία, έδινε συνέχεια στην κυριαρχία των Γάλλων εκείνη την περίοδο μετά και την κατάκτηση του Μουντιάλ, δύο χρόνια πριν. Μια αυτοκρατορία που άρχισε να φθίνει στο Παγκόσμιο του 2002 και να ‘’πέφτει’’ στο Euro 2004 από την Ελλάδα σε εκείνον τον αλησμόνητο προημιτελικό! (Να τα λέμε και αυτά).

Ωστόσο οι ‘’Τρικολόρ’’ δεν το έβαλαν κάτω. Επανήλθαν πολύ γρήγορα και έτσι το 2006 στο Παγκόσμιο της Γερμανίας έφτασαν μέχρι το τέλος του δρόμου, βγάζοντας εκτός την Ισπανία και την τότε Πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία των Ρονάλντο, Ροναλντίνιο κτλ, στον δρόμο προς τον Τελικό της 9ης Ιουλίου.

Εκεί συνάντησαν την Ιταλία που βρέθηκε στον Τελικό έχοντας δεχτεί μόλις ένα γκολ σε όλη τη διοργάνωση και μάλιστα αυτογκόλ. Οι ομάδες έδειχναν ισοδύναμες και ο νικητής θα κρινόταν στην παραμικρή λεπτομέρεια. Έτσι και έγινε καθώς, ο ‘’ήρωας’’ των Γάλλων το 2000, Νταβίντ Τρεζεγκέ, αστόχησε στο μοναδικό χαμένο πέναλτι της διαδικασίας με την μπάλα να χτυπάει πρώτα στο δοκάρι και στη συνέχεια στην γραμμή, όπου για λίγα μόλις εκατοστά δεν πέρασε μέσα. Η ιστορία εκείνο το βράδυ έγραψε πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία, σε ένα παιχνίδι που είχε την σφραγίδα του ‘’μεγάλου’’ Ζιζού με την ανεπανάληπτη κουτουλιά του στον Μάρκο Ματεράτσι. Ήταν το τέλος εποχής για τον θρύλο του Γαλλικού ποδοσφαίρου και μαζί για την Εθνική ομάδα που έκανε χρόνια πάλι να σηκώσει κεφάλι.

Στις επόμενες τρεις διοργανώσεις (euro 2008, world cup 2010, euro 2012) δεν παρουσίασαν τίποτα καλύτερο από έναν προημιτελικό στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας το 2012. Και κάπου εκεί φαίνεται πως ξεκινάει η αντεπίθεση. Η επόμενη ποδοσφαιρική ‘’φουρνιά’’ Γάλλων δείχνει ικανή για μεγάλα πράγματα. Ζιντάν μπορεί να μην υπάρχει αλλά το ‘’οπλοστάσιο’’ έχει γεμίσει και παρατηρείται σιγά σιγά πληρότητα σε κάθε θέση, η οποία κορυφώνεται στο Euro 2016 και τώρα στο Παγκόσμιο της Ρωσίας.

Το πρώτο δείγμα αυτής της νέας ομάδας κρίνεται ως επιτυχημένο στην Βραζιλία το 2014 παρά τις προσδοκίες κάποιων για κατάκτηση του τροπαίου. Η ομάδα έφτασε μέχρι την 8αδα όπου έμεινε έξω από την μετέπειτα Παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία. Το μέλλον φάνταζε αρκετά ελπιδοφόρο, κάτι που αποδείχθηκε δύο χρόνια αργότερα στο ‘’δικό της’’ Euro. Η Γαλλία φιλοξένησε όλους τους λαούς της Ευρώπης στα γήπεδά της, σε μία διοργάνωση που διεξήχθη για πρώτη φορά με 24 χώρες. Η ομάδα του Ντεσάμπς έπαιζε ελκυστικό ποδόσφαιρο και έδειχνε η πιο ικανή για τον τίτλο. Έφτασε στον Τελικό όπως αναμενόταν αλλά εκεί εμπόδιο προς το 3ο Ευρωπαϊκό στάθηκε η τύχη και ο Φερνάντο Σάντος. Ο Γκριεζμάν και η παρέα του ήταν καλύτεροι, έχασαν ευκαιρίες με πιο χαρακτηριστική το δοκάρι του Ζινιάκ λίγο πριν τελειώσει η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού.
Στην συνέχεια όμως ο Φερνάντο Σάντος είχε τον τρόπο, έβαλε στο ματς τον Έντερ και με ένα σουτ έξω από την περιοχή λίγα λεπτά πριν το τέλος της παράτασης έστειλε το τρόπαιο στην Ιβηρική χώρα.

Παρ'όλα αυτά το τέλος για την Γαλλία δεν είχε έρθει. Ίσα ίσα που αυτό τους πείσμωσε και τους έκανε πιο δυνατούς. Το ρόστερ ''μεγάλωσε'', ο Μπαμπέ ήταν η ξεχωριστή πινελιά στην ομάδα, πήρε κατευθείαν φανέλα βασικού και σε συνδυασμό με την ποδοσφαιρική ωρίμαση παικτών όπως ο Πογκμπά, ο Καντέ, ο Ματουιντί, ο Ουμτιτί, ο Βαράν και την ‘’αποκάλυψη’’ των Παβάρντ και Ερναντέζ, η Γαλλία έφτασε στον στόχο της χθες βράδυ στο Λουζνίκι της Μόσχας ανεβαίνοντας στο υψηλότερο σκαλί του κόσμου. Το δίκαιο λοιπόν έγινε πράξη καθώς η Γαλλία ήταν η πιο σταθερή ομάδα της διοργάνωσης αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη για τους δύο προηγούμενους χαμένους Τελικούς.

Υ.Γ Επόμενο ραντεβού για τους Ευρωπαίους το επετειακό Euro 2020 σε 12 πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου και για όλο τον κόσμο τον Νοέμβριο του 2022 στο Κατάρ.

Γιώργος Μπαϊράμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου